Portorož

Portorož uspešno združuje bogato kulturno in zgodovinsko dediščino in sodobne lastnosti vrhunske turistične destinacije. Ta atraktivna počitniška destinacija je bogata s kulturnimi vsebinami, še vedno pa ohranja tudi neokrnjeno zeleno naravo. Tu boste našli široko in raznoliko wellness ponudbo, obenem pa je Portorož tudi idealna izbira za družinske počitnice, šport, rekreacijo in zabavo..

Zahvaljujoč dolgi turistični tradiciji, je danes Portorož sodobno letovišče s številnimi hoteli, marino ter igralnico z najdaljšo tradicijo v Sloveniji, ki se nahaja v Remisens Premium Hotelu Metropol. Tu bodo gostje našli tudi vrhunske kongresne in wellness centre, odlično gastronomijo in bogato ponudbo vsebin za preživljanje aktivnih počitnic; v portoroškem Avditoriju, pa se bodo lahko zabavali na številnih prireditvah mednarodnega slovesa.

Zanimivosti

V neposredni bližini Portoroža leži Piran – mesto kulture, glasbe, muzejev in galerij ter rojstno mesto violinista in skladatelja Giuseppa Tartinija. Slikovito srednjeveško mestno jedro Pirana je danes edinstvena kulisa za številne kulturne dogodke.

Še ena zanimivost na portoroškem območju so sečoveljske soline. Njihovo zgodovino, ki sega daleč v preteklost, lahko obiskovalci podrobneje spoznajo v Muzeju solinarstva. Na tem območju je bila sol v preteklosti dosti več kot le začimba in je odigrala pomembno vlogo v turističnem in zdraviliškem razvoju Portoroža in njegove okolice. V slikovitem portoroškem zaledju lahko obiskovalci še danes začutijo nekdanji način življenja in obiščejo prireditve, ki so posvečeni tradicionalnim običajem in lokalnim proizvodom.

Portorož je lahko dostopen z avtomobilom iz ljubljanske ali tržaške smeri, morjeplovci pa imajo v Portorožu na voljo sodobno opremljeno marino. Poleg tega ima Portorož tudi svoje letališče v Sečovljah.

Zgodovina Portoroža

Že v 13. stoletju je bil Portorož znan po blagodejnih učinkih morske vode in soli, ki so ju menihi iz samostana sv. Lovrenca uporabljali v zdravstvene namene. Močan razvoj portoroškega turizma je začel na koncu 19. stoletja, v istem obdobju, kot so nastala Opatija in druga zgodovinska zdravilišča avstrijske riviere. Prvi hotel v Portorožu je svoje goste sprejel leta 1891, status zdraviliškega kraja pa je bil Portorožu uradno dodeljen leta 1897.

_Q8A8736
_Q8A8761
_Q8A8675
_Q8A0284
_Q8A0745
_Q8A8983
_Q8A0295

Zemljevid